Airija

Friday, December 23, 2005

Visi „Palangos Avia“ skrydžiai tarp Lietuvos ir Airijos atšaukti

Visi „Palangos Avia“ skrydžiai tarp Lietuvos ir Airijos atšaukti

Dublino aeoruosto darbuotojų teigimu „Palangos Avia“ skrydžiai tarp Lietuvos ir Airijos atšaukti. Manoma, jog „Palangos Avia“ į Airiją keleivių daugiau nebeskraidins.

Bendrovė „Aurela“ vykdžiusi „Palangos Avia“ užsakomuosius skrydžius komentuoti atsisakė, tačiau pažadėjo greitai pateikti daugiau informacijos.

Airijos lietuviai susiruošę keliauti į Lietuvą Kalėdoms šiuo metu užstrigo Dubline – mat atšaukus „Palangos Avia“ skrydžius prieš pat šventes į kitų kompanijų lėktuvus bilietų nebėra. Kai kuriems lietuviams dėl to jau teko nakvoti aerouoste.

„Palangos Avia“ atstovai į telefonų skambučius neatsiliepia.

Wednesday, December 21, 2005

"RYANAIR" skelbia dar vieną naują maršrutą iš Kauno oro uosto! Kaunas - Dublinas

"RYANAIR" skelbia dar vieną naują maršrutą iš Kauno oro uosto! Kaunas - Dublinas

Dublinas, 2005 m. gruodžio 21

"Ryanair", Europos pigių skrydžių aviakompanija Nr.1, šiandien skelbia dar vieną naują maršrutą iš Kauno į Dubliną. Skrydžiai prasidės nuo 2006 m. balandžio 28 d., o bilietų kaina bus tik nuo 89 litų*. Apie naujausią maršrutą pranešama po ką tik paskelbto Kaunas - Stokholmas maršruto, prasidėsiančio nuo 2006 m. kovo 29.

"Ryanair" Šiaurės ir Baltijos šalių regiono vadovo pavaduotojas, Karl Hogstadius, teigė:

"Ryanair" ir toliau plečiant skrydžių geografiją iš Lietuvos, šis naujasis maršrutas į Dubliną yra jau trečias maršrutas iš Kauno. Šiuo maršrutu visiškai naujais Boeing 737-800 orlaiviais, talpinančiais 189 vietų, skraidysime 3 kartus per savaitę (antradieniais, ketvirtadieniais ir šeštadieniais). Šis maršrutas pridės dar 50 000 keleivių iš/į Kauną per artimiausius 12 mėnesių".

"Siūlome keleiviams www.ryanair.com tinklalapyje rezervuoti bilietus, kadangi pigiausieji bilietai į Dubliną tikrai bus greitai išpirkti".

*į vieną pusę be mokesčių ir rinkliavų
SKRYDŽIŲ TVARKARAŠTIS






















Skrydžio numeris Išvykimo laikas Atvykimo laikas Dažnis
Dublinas - Kaunas
FR 2971 16:15 21:20 II, IV, VI
Kaunas - Dublinas
FR 2972 21:45 23:00 II, IV, VI


"Ryanair" yra Europos pigių skrydžių aviakompanija Nr. 1, skraidanti 300 pigių skrydžių maršrutų 21 šalyje. Aviakompanija turi 15 bazių Europoje ir iki 2005 m. pabaigos savo flotilėje turės 96 Boeing 737-800 orlaivius, o per sekančius šešerius metus bus pristatytas dar 129 orlaivių užsakymas. Šiuo metu "Ryanair" kompanijoje dirba 2,700 darbuotojų komanda. Aviakompanija per ateinančius finansinius metus perveš daugiau nei 35 milijonus keleivių reguliariaisiais reisais.

Dėl bilietų ir smulkesnės informacijos apsilankykite www.ryanair.com.

Įteikti apdovanojimai "Už tai, ką turime geriausia Airijoje"

Gruodžio 16d. Penktadieni, Monaghan miestelyje, baigiamojo „Balts Acoustic 2005“ koncerto metu, pirmą kartą Airijoje, buvo įteikti apdovanojimai lietuviškoms organizacijoms ir pavieniams asmenis už aktyvią veiklą, lietuviškų renginių organizavimą, bei Lietuvos atstovavimą. Apdovanojimai pavadinti: „Už tai, ką turime geriausia Airijoje“

Pretendentai buvo suskirstyti į tris kategorijas, bei paskelbtas balsavimas internete.

„Už geriausią lietuvišką kultūrinį renginį“ – apdovanojimas buvo įteiktas kasmėnesinių Lietuviškų susitikimų Dubline sumanytojams ir organizatoriams. Šie susitikimai internetiniame balsavime tik 2 balsais aplenkė O.Koršunovo teatro šiemetinius pasirodymus Airijoje, taip pat labai gerai įvertintus lietuvių bendruomenės.

„Už geriausią lietuvišką pramoginį renginį“ – prizas atiteko „Balts Acoustic“ koncertų organizatoriams „Geras Garsas“ kolektyvui. Internetinėje kovoje jie surinko net 64% balsų.

„Už geriausia atstovavimą Lietuvai Airijoje“ – apdovanojimą gavo Nojus, muzikantas bei kompozitorius, praeityje egzistavusios garsios grupės „Airja“ lyderis, šiuo metu gyvenantis Airijoje. Nojus aktyviai populiarina lietuvišką dainą. Jam Lietuvos Respublikos Užsienio Reikalų Ministerijos prizą iteikė, bei ministro A.Valionio sveikinimą perskaitė Lietuvos Ambasadorė Airijoje I.Bričkovskienė.

Ambasadorė taipogi pasveikino „Balts Acoustic“ renginio organizatorius už puikią mintį apdovanoti aktyvius lietuvius Airijoje, bei palinkėjo nenuleisti rankų ir toliau.

Linas Jakučionis, Lietuvių bendruomenės Airijoje pirmininkas atsiėmęs prizą už lietuviškų susitikimų organizavimą Dubline, pasidžiaugė, kad šie susitikimai sulaukia nemažo lietuvių dėmesio, bei palinkėjo ir toliau visiems aktyviai rinktis, dalyvauti, išlaikyti lietuvišką atmosferą.

Darius Mileris –Nojus, atsiimdamas apdovanojimą padėkojo visiems ateinantiems į lietuviškus koncertus Airijoje, dainuojantiems, bei saugantiems lietuvišką dainą. Taip pat padėkos žodį Nojus tarė ir valdžios atstovams, nepamirštantiems lietuviško žodžio užsienyje.

„Balts Acoustic“ – jau antrus metus iš eilės Airijoje organizuojami akustiniai koncertai, kuriuose skamba Baltijos šalių muzika, bei tikras akustiškas garsas.

Šiemetiniuose koncertuose dalyvavo: „Nojus“, „Kanapėlė“, „Drumbliss“, „Sunny“, „Ilja Babkin & 33Maja“(svečiai iš Ukrainos)

Koncertus organizuoja „Geras Garsas“

Paruošė
Saulius Žukauskas
„Geras Garsas“

Seimo posėdžio stenograma

Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 37 straipsnio pakeitimo ir Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 6, 20, 27, 37 straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymo 5 straipsnio pakeitimo įstatymo projektas Nr.XP-944* (priėmimo tęsinys) (taikoma ypatingos skubos tvarka)

Gerbiamieji, turėtume svarstyti rytiniame plenariniame posėdyje pradėtą klausimą, t.y. Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 37 straipsnio pakeitimo ir Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 6, 20, 27, 37 straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymo 5 straipsnio pakeitimo įstatymo projektą Nr.XP-944. Į tribūną kviesčiau pranešėją – Biudžeto ir finansų komiteto pirmininką gerbiamąjį Seimo narį J.Lionginą. O G.Steponavičius… (Balsai salėje) Kalbės gerbiamasis P.Auštrevičius. Prašau. Pataisos, taip? Prašau.

J.LIONGINAS (DPF). Gerbiamasis posėdžio pirmininke, gerbiamieji kolegos, kaip žinome, Liberalų frakcija prieš pietus paprašė pertraukos iki kito posėdžio, tai yra iki 15.00 valandos. Kadangi gautas Seimo Pirmininko pasiūlymas priimti įstatymą ypatingos skubos tvarka, tai 11.45 val. užregistruotas pakartotinas G.Steponavičiaus pasiūlymas, iš esmės analgiškas. Kaip mes diskutavome ir prieš pietus, kalbama apie tai, nuo kada reikia taikyti įstatymo pirmojo skirsnio nuostatas. Įstatymo projekte, kuris jums buvo pateiktas ir Vyriausybės teiktas, buvo tai, kad apmokestinant ir deklaruojant 2006 m. ir vėlesnių metų pajamas, o pataisos autorius siūlo tai paankstinti ir tas nuostatas taikyti apmokestinant ir deklaruojant 2005 m. ir vėlesnių metų pajamas, tai yra jau už šiuo metus.

Aš tik noriu kolegoms dėl įdomumo pasakyti, kad už 2004 m. šiais metais iki gegužės 1 d. mokesčių inspekcijose asmenys, kurie dirbo užsienyje ir kurie deklaravo, tai oficialiai yra 198 mln. Lt pajamų, sumokėjo į valstybės biudžetą 20 mln. litų. Tai tiek tokios informacijos. Seimas turi apsispręsti, pritarti pataisai ar ne.

PIRMININKAS. Aš suprantu, kad yra gauta daugiau pataisų, dabar mes kiekvieną turėtume… (Balsai salėje) Kompleksinė dėl vieno. Tie penki pataisymai, kitaip sakant… Kviestume į tribūną ar iš vietos? Gerbiamasis P.Auštrevičius, taip? Prašau pateikti.

P.AUŠTREVIČIUS (LF). Labai ačiū. Manau, kolegos, nereikia savęs apgaudinėti, kad šis įstatymas yra neaktualus ir jis galėtų tapti nematomas ir neveikiantis, jeigu tokios pataisos būtų priimtos. Kolegos, man atrodo, iš esmės pribrendome esminiams pokyčiams, kurie galėtų daryti įtaką emigracijos procesams, ypač ekonomiškai ir fiskališkai. Gerbiamojo J.Liongino pateikta statistika, manau, būtų daug iškalbingesnė, jeigu visi mokėtų mokesčius. Be, deja, dėl nepalankių mokesčių jų vengia, ir vengia visais įmanomais būdais. Todėl, kolegos, siūlau apsispręsti, ypač atsižvelgiant į greitą ir aktualią emigravusių lietuvių reakciją internetu. Matyt, daugelį jau pasiekė laiškai. Tai yra tikroji žmonių reakcija. Kolegos, man atrodo, mūsų pareiga reaguoti į aktualias ekonomines socialines bėdas ir į tuos procesus. Todėl tikiuosi jūsų paramos priimant šį svarbų Lietuvai ir visai lietuvių tautai įstatymą. Ačiū.

PIRMININKAS. Dėkojame gerbiamajam P.Auštrevičiui už nuomonę, palaikančią G.Steponavičiaus pataisą. Nuomonė prieš – Seimo narys gerbiamasis J.Veselka.

J.VESELKA (LDF). Gerbiamieji kolegos, aš dar kartą grįžtu prie tos minties, kada mes pradėsime labiausiai gerbti žmogų, dirbantį Lietuvoje. Mes tokie geri įvairiems emigrantams, kad jiems ir Prezidento postus duodame, nes jie ištikimai tarnaus tėvynei, ir apskritai rūpinamės. Kada mes pradėsime labiausiai gerbti Lietuvoje dirbantį žmogų? Dabar argumentas – jie parveža pinigų! Gerbiamieji, pažiūrėkite į kaštų struktūrą. Iš pagaminto produkto kaštų darbo užmokestis sudaro nuo 5% iki 25%. Pritaikykite dar išlaidas, kurių jiems reikia išsilaikyti užsienio šalyse, valgyti, būstą išlaikyti, kitus poreikius tenkinti. Sukūrę 100% BVP, jie parsiveža geriausiu atveju 50% to produkto, kurį sukuria kitose šalyse. Ir dabar mūsų eurointegrantai taip rūpinasi tais ir visiškai užmiršta Lietuvoje gyvenantį žmogų. O tam žmogui reikia išlaikyti pensininkus tėvus, pensininkus senelius, vaikus, einančius į mokyklą. Viską reikia išlaikyti tam Lietuvoje dirbančiam žmogui. Aš sutinku, atleiskime juos nuo visų mokesčių, bet tada, tegul jie savo tėvams moka pensijas, savo seneliams moka pensijas ir viską apmoka už savo vaikų mokymą Lietuvoje. Tada bus iš tikrųjų teisybės principas.

PIRMININKAS. Dėkojame už išsakytas nuomonę už ir nuomonę prieš. Seimo nariai, pasiruoškite balsuoti už visą pataisų kompleksą, sakykime taip, gerbiamojo G.Steponavičiaus, jūs jas turite rankose. Balsuodami arba pritariame jo pataisoms, arba atmetame. Prašau balsuoti. Kas už, tas pritaria gerbiamojo G.Steponavičiaus pataisoms, kas prieš, tas atmeta, palieka taip, kaip yra.

Už – 49, prieš – 6, susilaikė 10. Pritarta G.Steponavičiaus pataisoms.

Gerbiamieji, turėtume užsiregistruoti… (Balsai salėje) Atsiprašau, teisingai, dar pastraipsniui. Dabar pastraipsniui turėtume balsuoti. Pirmasis skirsnis. Nėra prieš? Galime bendru sutarimu? Ačiū. Pritarta. Antrasis skirsnis. Aš sakau su pataisomis. Nėra prieštaraujančių? Galime bendru sutarimu? Pritarta. Trečiasis skirsnis. Nėra prieštaraujančių. Pritarta bendru sutarimu.

Dabar dėl viso. Prašau registruotis. Atsiprašau, gerbiamasis B.Bradauskas. Prašau.

B.BRADAUSKAS (LSDPF). Gerbiamieji kolegos, pataisa, kuriai ką tik pritarta, pareikalaus apie 50 mln. litų. Aš frakcijos vardu siūlyčiau daryti pertrauką ir paprašyti Vyriausybės išvados. Čia yra kažkas tokio, nežinau,.. (Šurmulys salėje)

PIRMININKAS. Gerbiamieji Seimo nariai, pagal Statutą turėtume balsuodami arba pritarti frakcijos nuomonei, arba ją atmesti. (Balsai salėje) Frakcija turi teisę pareikšti savo nuomonę. Gerbiamieji, kas palaikote Socialdemokratų frakcijos pasiūlymą, kad nukeltume svarstymą ir paprašytume Vyriausybės išvadų, tas balsuoja už, kas jam nepritaria, balsuoja prieš. Iki kito posėdžio. (Šurmulys salėje) Vyksta balsavimas, prašom balsuoti.

Už – 20, prieš – 31, susilaikė 9. Nepritarta. 61. (Balsai salėje) Skaičiuokite. Užsiregistravo 61 Seimo narys, už – 20.

Prašom. A.Salamakinas kažko reikalauja.

A.SALAMAKINAS (LSDPF). Ačiū. Kadangi vieno balso skirtumas ir kai kas nesuprato, kaip balsuoti, prašom pakartoti balsavimą, nes iš tiesų vienas balsas yra lemiantis. Todėl frakcijos vardu, vadovaudamasis Statutu, aš prašau pakartoti balsavimą.

PIRMININKAS. Jūs, kaip suprantu, prašote frakcijos vardu. Kairė pusė, gerbiamasis E.Masiulis. Prašom.

E.MASIULIS (LF). Atsiprašau, čia dešinė pusė.

PIRMININKAS. Tai yra dešinė iš jūsų pusės.

E.MASIULIS. Gerbiamieji kolegos, tiek pirmą kartą, kai buvo siūloma, tiek dabar, mes negirdime, kokiu Statuto straipsniu remiantis prašoma balsavimo. Nėra tokio balsavimo kartu prašyti ir pertraukos, ir Vyriausybės išvados. Jūs remiatės Statuto 109 straipsniu – pusę valandos pertraukos arba iki kito posėdžio. Prašome patikslinti savo siūlymą. O iš tikrųjų balsavimas jau yra įvykęs ir aš kviesčiau… Tikrai ne vieno balso skirtumas, o 20 balsų skirtumu tik dėl dalyvavimo yra. Kviesčiau dirbti toliau ir svarstyti šį įstatymą.

PIRMININKAS. Dėkojame už nuomonę. Gerbiamasis A.Salamakinas. Prašom.

A.SALAMAKINAS. Gerbiamasis Eligijau, iš tiesų 20 balsų, bet kai prašai pertraukos užtenka vieno trečdalio Seimo narių, tai trūko 1 balso. Tai pirmas dalykas. Kadangi pagal tą pataisą, dėl kurios Seimas nubalsavo, bus tarp 20 ir 50 mln. litų išlaidų, o mes patvirtinome biudžetą, turime klausti Vyriausybės, ar ji turi tokius resursus, kad surastų 20 ar 50 milijonų. Seimo statutas numato, jeigu Seimas balsuoja dėl pataisos, kuri reikalaus biudžeto išlaidų, turi būti privaloma Vyriausybės išvada. Mes to nepadarėme. Todėl mes ir prašome pertraukos iki kito posėdžio. Manau, kad iki antradienio Vyriausybė aptars šį dalyką ir, jeigu ji ras apie 50 mln., mes visi tam pritarsime. Bet be Vyriausybės išvados mes negalime priimti tokių dalykų.

PIRMININKAS. Gerbiamieji, manyčiau, kad dėl parlamentinės tvarkos, iš tikrųjų vienas balsas, manyčiau, kad reikia pritarti ir dar kartą balsuoti. Bet mes kalbame tik apie nukėlimą į kitą posėdį, o apie Vyriausybės išvadas nekalbame, taip? (Balsai salėje) Gerbiamieji, siūlau pasiruošti ir balsuoti dar kartą. Kas palaikote Socialdemokratų frakcijos pasiūlymą nukelti į kitą posėdį, prašom balsuoti.

Užsiregistravo 76 Seimo nariai Už – 32, prieš – 32, susilaikė 10. Vienas trečdalis yra. Keliama į kitą posėdį.

Gerbiamasis B.Bradauskas dėl vedimo tvarkos?

B.BRADAUSKAS. Gerbiamasis posėdžio pirmininke, frakcijos vardu prašau Vyriausybės išvados.

PIRMININKAS. Čia tvarka yra per valdybą. Pateikite valdybai prašymą, rytoj valdybos posėdis ir bus svarstoma. (Šurmulys salėje) Dėl vedimo tvarkos dešinė pusė – gerbiamasis J.Razma. Prašom.

J.RAZMA (TSF). Aš atkreipiu posėdžio pirmininko dėmesį, kad yra nesąžiningai balsuojama. Pažiūrėkite, paskutinėje daugumos eilėje sėdi 3 žmonės, balsavo 5. Taip, balsavo 5, nors fiziškai sėdi 3. Paskutinėje eilėje. (Triukšmas salėje) Paskutinėje eilėje, žiūrėkite patys ir žiūrėkite į lentelę. Taip, 1 geltonai, 4 žaliai. Balsuojama yra nesąžiningai ir prašau, kad posėdžių salės prižiūrėtojas išimtų korteles iš tų vietų, kuriose nėra Seimo narių, ir kad būtų balsuojama sąžiningai.

PIRMININKAS. Tai jūs siūlote balsuoti dar kartą?

J.RAZMA. Prašau perbalsuoti, nes aiškiai yra balsuota nesąžiningai.

PIRMININKAS. Gerbiamieji, kadangi turime gerbti vieni kitų nuomonę, turime sutikti. Iš tikrųjų toje kėdėje dabar nėra. (Balsai salėje) Galbūt ir išėjo, bet yra toks prašymas ir mes privalome tai daryti. Dar kartą kviečiu Seimo narius ramiai atsisėsti į savo vietas ir balsuoti. Kas už Socialdemokratų pasiūlymą nukelti šio įstatymo svarstymą į kitą posėdį, balsuoja už, kas prieš – prieš. Prašom.

Labai gražiai visi sėdėjo vietose. Užsiregistravo 73 Seimo nariai. Už – 30, prieš – 31, susilaikė 11. Pritarta.